Vereniging ‘Vrienden van het Bloemendaalse Bos’

Eeuwenoud bos

Het Bloemendaalse Bos is ontstaan vanuit landgoederen die stammen uit de 17e eeuw en is dus al eeuwenoud. In 1920 nam de gemeente delen over, waarna het bos de vorm kreeg, zoals die grotendeels nu nog bestaat. De Haarlemse tuinarchitect Leonard Springer gaf wegen en paden vorm en ontwierp ook de bekende Hertenkamp. Dichtbij de kern van Bloemendaal-Dorp gelegen, is het bos een heel geliefde pleister-, speel- en hondenuitlaat plek voor letterlijk jong en oud. Je bent er nooit alleen. Geen wonder dus dat veel mensen zich betrokken voelen bij deze fijne plek. Dit is de gemeenschappelijke basis van onze vereniging, die volgens de oprichtingsstatuten als doel heeft: het behoud en de zorg voor de natuurlijke en de cultuur-historische waarde van het Bloemendaalse Bos.

Fijne acties met de vrienden van het Bloemendaalse Bos

Behalve gesprekspartner van de gemeente die het bos beheert, worden er regelmatig fijne acties georganiseerd in het bos. Bijvoorbeeld een klusmiddagje waarbij esdoornstekken worden getrokken of een vrolijke schoonmaakronde met een groepje kinderen van een van de basisscholen rond het bos. Natuurlijk gaat het bij dit soort acties zeker ook om gezellig samen zijn – liefst met drankje en hapje – en ook bewustwording van de zorg voor zo’n fijn stukje natuur dicht bij huis.

Ook ouderen worden betrokken

Naast jeugd worden ook ouderen betrokken. Zo is gesteund door Bloemendaal Samen een top uitje gemaakt vanuit Woonzorgcentrum De Rijp, waarbij een stoet van ouderen veelal in rolstoel met Vrienden door het bos trok, op bezoek bij schaapherderin Regina met haar kudde en bij de Hertenkamp met beheerder Henk. Super leuk, met aansluitend gezellige hapjes en drankjes en vrolijke muziek op het zonnige terras van De Rijp.

Vogelhuisjes

Kort geleden hebben de Vrienden ook een serie mooie nieuwe vogelhuisjes her en der in het bos gehangen. Dit op initiatief van een Vriend die een heel enthousiast en kundig vogelaar is. Binnenkort volgen ook vleermuiskasten op stille hoekjes van het bos en de Thijsse’s Hof.

Bestuur

De Vrienden van het Bloemendaalse Bos zijn zo al heel wat jaren actief, maar als vereniging ‘officieel’ opgericht op 8 juni 2019. Zodoende is er ook een formeel bestuur geformeerd met Marjon Vrolijk (penningmeester), Wim Burggraaf (secretaris) en Ton Hoenderdos (voorzitter).

Natuurlijk is het fijn om als Vriend – lid van onze vereniging – betrokken te zijn bij het Bloemendaalse Bos en als je dat wilt, mee te doen met een of ander project of evenement. Lid ben je al voor één jaarlijkse euro per huishouden. neem daarvoor contact op per e-mail.

Over Vereniging Vrienden van het Bloemendaalse Bos

De Vereniging ‘Vrienden van het Bloemendaalse Bos’ heeft als doel: het behoud en de zorg voor de natuurlijke en de cultuurhistorische waarde van het Bloemendaalse Bos.

Ton Hoenderdos Voorzitter