Ruïne van Brederode

Met de Ruïne van Brederode worden de resten aangeduid van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht door Willem I van Brederode. Deze stamt af van de heren van Teylingen, die verwant waren aan de graven van Holland.

Monumentenbezit ruïne van Brederode

Monumentenbezit is de eigenaar van de Ruïne van Brederode en is gevestigd in cultureel erfgoed Trompenburgh. Monumentenbezit is een landelijke opererende stichting die zich inzet voor het behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie en exploitatie van beschermde bouwwerken. De portefeuille van Monumentenbezit bestaat uit zeer diverse monumenten verspreid over heel Nederland. Vrijwel ieder type monument is vertegenwoordigd; kerken, kastelen, buitenplaatsen, vestingwerken, ruïnes, woonhuizen, gedenknaalden en grafmonumenten. Samen met de beheerders en huurders, streeft Monumentenbezit ernaar om haar monumenten en de bijbehorende verhalen onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek.

Activiteiten in de Ruïne van Brederode

Behalve de reguliere rondleidingen worden er in de Ruïne plaatsvinden ook regelmatig concerten lezingen, kinderfeestjes en tentoonstellingen georganiseerd zoals bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘De 18 Heren van Brederode’.  in de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hingen panelen met informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1238) en zijn zoon Willem (1226-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

De Ruïne bewoond

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen iedere maand weer een weekend tot leven. Dit kunnen de edelen zijn, maar ook de ambachtslieden van het kasteel. Ze ontvangen de bezoekers, lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje – op veilige afstand – helpen met de horeca of doen wat andere werkzaamheden, zodat het Kasteel herleeft!

Over de Ruïne van Brederode

De Ruïne van Brederode. Wie kent dit de machtige resten van dit kasteel van de heren van Brederode niet. De donjon is te beklimmen voor een mooi uitzicht, er zijn rondleidingen concerten, tentoonstellingen en speciale evenementen.

Team Ruïne van Brederode

Bekijk de aankomende activiteiten van de Ruïne van Brederode: