Op de bres voor de wijk

Kun je met een kleine groep burgers het verschil maken? John Cornelissen weet het zeker: hij was een van de drijvende krachten achter het burgerprotest tegen megalomane bouwplannen in Overveen.

Veertien jaar hield Overvener John Cornelissen (67) zich bezig met het voormalige Marinehospitaalterrein. De ontwikkeling daarvan begon nog wel zo voorspoedig. Na een prijsvraag in 2002 kozen gemeenteraad en buurtbewoners voor het ontwerp van architect Ton Mulleners. Drie jaar later lag er, zonder overleg, ineens een ander plan. “We waren verbijsterd”, aldus omwonende John Cornelissen (67). “In plaats van een groene wijk had projectontwikkelaar BAM een halfrond, betonnen complex bedacht. Dat paste op geen enkele manier bij een karakteristiek dorp langs de binnenduinrand.”

Rechtszaken

Buurtbewoners besloten protest aan te tekenen. Ze waren niet tegen bebouwing, maar wilden een ontwerp dat recht doet aan het landschap en past in het bestemmingplan. Met hun Vereniging Marinehospitaal Terrein, kortweg VMHT, voerden ze enkele jaren actie. Toen dat niet hielp, werden fondsen ingezameld voor juridisch verzet. John: “We verkochten stukjes van de Holle Boom van Kraantje Lek, Brigitte Kaandorp gaf een benefietconcert, vrijwilligers gingen de deuren langs en zo brachten we tienduizenden euro’s bij elkaar voor diverse rechtszaken. Die we trouwens allemaal verloren.”

Crisis

BAM begon de grond bouwrijp te maken; daarvoor moesten 250 bomen weg. De VMHT spande een kort geding aan voor uitstel totdat de woningen zouden zijn verkocht. Tevergeefs. Maar nog vóór de bouw brak de crisis uit. Er bleek nauwelijks animo voor de woningen; ze waren te duur en het terrein had door alle ophef een slechte naam. Intussen bleef de VMHT actief, onder andere door een alternatief ontwerp in te dienen. Uiteindelijk trok BAM het plan ‘Tetrode’ in. Projectontwikkelaar AM nam het project over en ging wel het gesprek aan met omwonenden. Zo ontstond plan ‘Vijverpark’, met een langwerpige vijverpartij en bebouwing aan weerszijden.

Talenten

In 2016 ging de eerste paal de grond in. Het heien en de daaropvolgende bouwactiviteiten werden onderwerp van veelvuldig (buurt)overleg. Inmiddels staat de wijk er. John kijkt er vanuit zijn huis met plezier naar: “Hooguit had het wat minder vol gemogen. Maar ik ben blij dat we met alle partijen tot een compromis zijn gekomen.” Het was een roerige, leerzame tijd: “We ontdekten al snel dat burgers zich moeten organiseren als ze serieus genomen willen worden. Gelukkig konden we met de VMHT meer dan 300 leden en sympathisanten aan ons binden.”

Door de jaren leerde John buurtgenoten met uiteenlopende talenten kennen. “De een was goed in marketing, een ander had juridische kennis en weer anderen waren handig in het organiseren van een kunstfair of openluchtmaaltijd. De uitspraak dat je met een kleine groep burgers de wereld een beetje beter kunt maken komt van de Amerikaanse antropologe Margaret Mead. Na deze ervaring ben ik dat hartgrondig met haar eens.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *