Muzenforum

Op acht zondagen per jaar, van september tot en met april, organiseert Muzenforum klassieke concerten in het gemeentehuis van Bloemendaal. Uitgangspunt bij het programmeren van de Muzenforumconcerten is de hoge kwaliteit van de musici. Diversiteit in het aanbod staat voorop: van solisten tot ensembles en zowel instrumentaal als vocaal. Muzenforum richt zich ook op het engageren van jonge, veelbelovende musici die aan het begin van hun carrière staan.

Hoe Muzenforum begon

De geschiedenis van Muzenforum gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog toen er in Bloemendaal huiskamerconcerten werden georganiseerd. Voor veel musici werd het al vroeg in de oorlog onmogelijk om concerten te geven. Wie wilde blijven spelen moest zich vanaf 1942 inschrijven bij de Nederlandse Kultuurkamer. Veel musici waren Joods en mochten zich dus niet aansluiten. Anderen deden dat uit principiële overwegingen niet. In Bloemendaal werd het initiatief genomen om huiskamerconcerten te geven en musici bij te staan die geen broodwinning meer hadden. Vaak werd hun gage in natura uitbetaald, met aardappels of rijst of eieren die in zakken bij de voordeur werden ingeleverd.

Muzenforum Bevriend met Bartók

Vooral de grotere huizen in Aerdenhout, waar veel publiek in paste, waren geschikt voor dit doel. Tot de musici die optraden behoorde het Hongaars strijkkwartet . Een kwartet dat toen al heel beroemd was en over de hele wereld had opgetreden. Het bestond uit drie Hongaren (w.o. Zoltán Székely) en een Rus (Alexandre Moskowsky). De eerste violist Székely was bevriend met Bartok en het kwartet had voor 1938 al furore gemaakt met de première van Bartok’s vijfde strijkkwartet dat zij samen met de componist hadden ingestudeerd. Door een bijzonder toeval konden zij het land niet meer uitkomen en zaten voor de hele duur van de oorlog in Nederland vast.

Traditie voortgezet

De traditie om in Bloemendaal concerten te organiseren werd na de tweede wereldoorlog voortgezet. In 1946 werd de Stichting Muzenforum opgericht: ‘Een eigen centrum waar de Muzen rechtstreeks met de plaatselijke bevolking in contact kunnen treden’ (Haarlems Dagblad 13 september 1946). In 2021 wordt het 75 jarig bestaan gevierd.

Concertagenda

Klik hier voor de concertagenda van Muzenforum

Over Muzenforum

Muzenforum wil binnen de gemeente Bloemendaal concerten toegankelijk maken en dicht bij het publiek brengen. We kiezen voor een hoogwaardig en betaalbaar aanbod.

Team Muzenforum