IVN Paddestoelendag…Op ontdekkingsreis naar paddestoelen!

Ook dit jaar organiseert het IVN Zuid-Kennemerland weer de jaarlijkse Paddestoelendag (4 oktober) in samenwerking met Staatsbosbeheer en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit evenement over de wereld van schimmels en paddestoelen vindt plaats op de Buitenplaats Elswout aan de rand van Haarlem. Er zijn excursies, puzzeltochten en veel informatie en activiteiten over paddestoelen voor volwassenen en kinderen. Door corona zijn er extra maatregelen getroffe nen er is helaas dit jaar geen knutseltafel en geen diapresentatie! Voor de excursies is het verplicht aanmelden via de website van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Paddestoelen kan je het hele jaar door vinden, maar je ziet ze het meest in de nazomer en in de herfst. Ook zijn er in sommige jaren meer paddestoelen dan in andere jaren. Dat heeft te maken met de temperatuur en de hoeveelheid regen. Soms komen ze na een regenbui  heel snel tevoorschijn. Ze schieten dan als paddestoelen de grond uit……

Door het plotselinge verschijnen en de snelle groei hebben paddestoelen iets geheimzinnigs. Vroeger werden ze met het bovennatuurlijke in verband gebracht, vandaar namen als heksenboleet, duivelsbrood en heksenkring. Paddestoelen groeien ook lang niet altijd op dezelfde plek. Soms blijven ze jaren lang weg om dan ineens weer op te duiken. Een zoektocht naar paddestoelen is altijd een ontdekkingsreis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *