Interview met Annette Molkenboer

Ook dit jaar kan er weer gestemd worden voor de Bloemendaler van het jaar. Een goede reden om Annette Molkenboer Bloemendaler van het jaar 2021 eens te interviewen. Annette is heel wat meer dan Bloemendaler van het jaar kom ik achter in ons gesprek. Deze duizendpoot knoopt meerdere functies aan elkaar en is bijzonder gedreven om dat allemaal te doen. Ze is voorzitter van haar zelf opgerichte stichting TijdSparen én zit in het bestuur van Stichting de Ark en de Stampertjes.

Wat is TijdSparen eigenlijk?

“TijdSparen heb ik leren kennen in Amerika waar het veel meer wordt toegepast. Daar heb ik geleerd hoe je dat in de praktijk kan toepassen. Ik ben in eerste instantie begonnen met een vriendinnengroep. Vrouwen die ik persoonlijk wel kende maar omgekeerd zij elkaar nog niet allemaal. Ik ben het eerst gaan uitleggen want in het begin kost het even tijd om het principe tot je te nemen.

Waar het om gaat is dat je afspreekt met elkaar dat je elkaar gaat helpen aan de hand van een soort puntensysteem. Door na te denken wat je graag nodig zou kunnen hebben kom je nader tot elkaar. Veel mensen vinden het namelijk niet moeilijk om te geven, maar wel om het te vragen. Aan dat laatste besteed ik veel aandacht. Je hoeft er niet verlegen om te zijn in dit systeem, want het is een vorm waarin je mag geven én nemen. Door de punten die er aan verbonden zijn maak je het overzichtelijk.”

Wat betekent TijdSparen voor jou persoonlijk?

“Een paar jaar geleden was ik in de gelegenheid om mijn droom te volgen. Ik heb mijn baan als organisatieadviseur in de gezondheidszorg opgegeven. Ik heb er nooit spijt van gehad!

Ik geloof in de kracht van de groep en zie graag dat mensen hun eigen kracht gebruiken. Het is mijn sterke wens om mensen te helpen zich te verbinden, te organiseren zodat er meer gemeenschap ontstaat. Ik denk ook dat het nodig is, we hebben als mensen elkaar veel te geven! Als we meer naar elkaar omkijken hoeft er ook minder eenzaamheid te zijn want daar kan ik slecht tegen. Het maakt dat ik hier graag aan werk. Ik geloof namelijk dat iedereen in staat is om iets voor een ander te betekenen. Iedereen heeft eigen unieke vaardigheden, door die in te zetten help je niet alleen de ander maar ook jezelf. Want het geeft een goed gevoel en versterkt je eigenwaarde.”

En de nominatie?

“Het is denk ik een combinatie geweest van alle dingen die ik doe dat ik genomineerd ben. Het is begonnen door de betrokkenheid van onze stichting bij het jaar van Godfried Bomans in 2021. Dat was een mooi project waarin we jong en oud met elkaar hebben kunnen verbinden rondom deze markante bewoner uit Bloemendaal. Dat heeft voor mij ook ingangen gegeven bij de gemeente. Het zijn die drie dingen waardoor ik in beeld ben gekomen denk ik.”

Hoe werkt TijdSparen in de praktijk?

“Een goed voorbeeld is een alleenstaande vrouw die door een operatie tijdelijk niet goed kon lopen. Ze had op zich veel mensen om zich heen maar ondanks dat netwerk vielen er toch gaten in dat wat ze nodig had. We hebben haar als groep toen goed kunnen helpen. Het mooie ervan is ook dat je je niet schuldig hoeft te voelen want je helpt elkaar. Je hoeft ook niet per se een vriendschap met elkaar te hebben, want je lost het gewoon met elkaar op. Een soort cirkel om je mantelzorggroep heen zou je kunnen zeggen. Alhoewel wij in dit geval al vriendinnen waren (lacht). Maar, dat is daardoor alleen maar sterker geworden!

Het voordeel is ook dat je geen afhankelijkheid voelt zoals je wel kan voelen als je professionele hulp krijgt van een zorg- of welzijnsinstelling. Bij TijdSparen is het geven en vragen op elkaar afgestemd wat het in balans brengt. Er is vanuit instellingen vaak de neiging om zorg te bieden waarbij de verantwoordelijkheid wordt overgenomen, dat werkt passiviteit in de hand. De vraag is; waar krijg je energie van!? Er is altijd wel iets wat je te geven hebt, dat maakt dat iedereen zich sterker voelt.

Een ander voorbeeld van een groep die elkaar helpt zijn statushouders in Zandvoort. Het is een club die graag wil integreren en zich heeft verbonden om elkaar te gaan helpen. Ik ben daar nu een paar keer geweest om met ze te praten hoe ze dat kunnen doen. Het gaat soms om kleine ideeën die heel helpend zijn voor elkaar. Bijvoorbeeld elkaars kinderen opvangen na schooltijd. Er wordt ook contact gezocht met de inwoners van Zandvoort om aan te sluiten en een aantal heeft dat ook al gedaan. Een vraag vanuit de eén van de statushouders is bijvoorbeeld dat iemand meeging naar een doktersbezoek in het ziekenhuis. Als je de taal niet goed machtig bent is het fijn dat er iemand meeluistert.

Misschien goed om nog even te vertellen dat in het puntensysteem geen onderscheid wordt gemaakt in soorten hulp. Een juridisch advies is evenveel waard als de tuin vegen van de buurvrouw!”

interview Harmen Rijksen

 

Doe je ook mee aan de nominatie van de Bloemendaler van het jaar 2022?
Welke persoon in de gemeente Bloemendaal heeft in uw ogen iets bijzonders gedaan? Nomineer hem of haar dan nu voor Bloemendaler van het jaar!
Klik hier voor meer informatie >>

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *