Duurzaam Overveen

Vereniging Duurzaam Overveen is een netwerk van bewoners die zich willen inzetten voor het verduurzamen van ons mooie dorp. We hopen dat steeds meer Overveners mee gaan doen, lid worden van de vereniging en met ideeën komen. Ons motto: samen bereiken we meer en leren we elkaar (beter) kennen. Dat geeft energie en inspiratie voor nieuwe ideeën en activiteiten.

Het begin van Duurzaam overveen

Duurzaam Overveen is in 2011 gestart in Overveen op initiatief van Carlinde Adriaanse. Zij hield met buren en andere dorpsgenoten keukentafelgesprekken rond de vraag: “Wat zouden we zelf kunnen doen om ons dorp te verduurzamen?”

Vervolgens is met een groep enthousiaste vrijwilligers gestart met de uitvoering van de duurzame ideeën waarvoor het meeste draagvlak bleek te zijn. Dit waren onder meer: de collectieve inkoop van zonnepanelen en andere energetische maatregelen voor de verduurzaming van de woning; het openen van een Repair Café; het organiseren van kledingruilbeurzen.

Omdat het initiatief aan bleek te slaan in Overveen en ook in de andere dorpen van de gemeente Bloemendaal en daarbuiten, is besloten om de Vereniging Duurzaam Overveen  op te richten.

Samenleving

Crises op het terrein van klimaat en energie en zorg om verspilling grondstoffen in combinatie met een terugtredende overheid leiden tot een verschuiving in de samenleving. We zien een beweging van centraal naar decentraal (bestuur), van exploiteren naar coöpereren (cultuur) en van regisseren naar faciliteren (werkwijze). Deze veranderingen vormen de zaadjes voor een transitie naar een duurzaam Nederland.

De ambitie van duurzaam overveen

De ambitie van de Vereniging Duurzaam Overveen gaat verder dan gezamenlijke energieproductie en –besparing. Afhankelijk van wat we als Overveners willen, kunnen we ook activiteiten ontwikkelen op het vlak van voedsel, hergebruik en gedeeld gebruik. Ook kunnen we denken aan sociale projecten in de sfeer van informele (ouderen)zorg.

Wat organiseren wij

  • Het Repair Café
  • Het Kledingruil Café
  • Warmtescans van woningen (opsporen en verhelpen van warmteverliezen) met rapportage

Repair Café

Op zaterdagen, 8 tot 10 keer per jaar tussen 13.00 en 16.00 uur, staan in gebouw Tinholt van Buurtvereniging Overveen aan de Vrijburglaan 17, diverse vaklieden klaar en draait het allemaal om repareren. Elektriciens, naaisters, een horlogemaker, een meubelmaker en een fietsenmaker helpen gratis (wij vragen slechts een vrijwillige bijdrage voor de aanschaf van gereedschappen) bij alle mogelijke reparaties. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. Vaak wordt meer dan 60% van de aangeboden defecte apparaten hersteld.

Door repareren te promoten, wil de Vereniging Duurzaam Overveen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg om op die manier ook te kunnen bijdragen aan de circulaire economie. Dat is hard nodig. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn.

Kledingruil café

Hoeveel ongedragen kleding ligt er in jouw kast? Volgens onderzoek van de Daily Mail ligt er bij de gemiddelde vrouw voor ongeveer €400 aan ongedragen kleding in de kast. Daarom organiseren we onder de paraplu van de Vereniging Duurzaam Overveen twee keer per jaar een kledingruilcafé, in het voor- en in het najaar. Prima periodes om eens kritisch je kledingkast te bekijken: wat draag je wel, en wat niet meer. Gooi kleding die je niet meer draagt, niet weg. Veel leuker en gezelliger is je kleding te ruilen. Dan zie je ter plekke wie er blij wordt van de kleding die jij niet meer draagt.

Warmtescans en verduurzaming van woningen

Tijdens het winterseizoen biedt Vereniging Duurzaam Overveen u de mogelijkheid om een warmtescan van uw huis te laten maken. De warmtescan bestaat uit een aantal Infrarood foto’s van de buitenzijde van uw woning. Met deze foto’s is het mogelijk warmtelekken op te sporen zoals: langs kozijnen, slecht geïsoleerde muren of zoiets eenvoudigs als de brievenbus.

Na de zomer gaat Duurzaam Overveen nauw(er) samenwerken met onze collega’s van “De Energieke Burger” in Vogelenzang waardoor het maken van warmtescans en advisering over verduurzaming van woningen over de gehele gemeente Bloemendaal kan worden uitgerold.

Over Duurzaam Overveen

Vereniging Duurzaam Overveen is een groeiend netwerk van bewoners die zich willen inzetten voor het verduurzamen van ons mooie dorp. We hopen dat steeds meer Overveners mee gaan doen, lid worden van de vereniging en met ideeën komen