Let op, deze activiteit heeft al plaats gevonden. Bekijk hier alle aankomende activiteiten.

Lezing: Piet Dorhout Mees, bouwmeester van Leyduin

  • Logo_BloemendaalSamen Vogelenzang
  • Lezing & Discussie
zo 19 mei
14:00 15:30

Over de activiteit

Deze Leyduin-lezing gaat over het leven van Piet en Dien Dorhout Mees en hun zes kinderen, dat veel ups en downs heeft gekend.
Ras verteller Gert de Kruif kan veel vertellen over Buitenplaats Leyduin en neemt je zondag 19 mei mee in het verhaal over de geschiedenis van Piet Dorhout Mees en zijn vrouw Dien de Blocq van Scheltinga, die aan de zuidelijke bosrand van Leyduin in 1921 het huidige Huis Leyduin lieten bouwen. Het huis uit 1874 werd gesloopt; het viel niet in de smaak, want het miste een aantal nieuwigheden die de nieuwe eigenaren wel wilden.elektriciteit, warm stromend water, waterclosets en centrale verwarming. Ook wilden ze het huis in de zomer en de winter bewonen.

Piet Dorhout Mees trok in de zomer van 1915 met zijn gezin uit Overijssel naar een gehuurde villa in Aerdenhout, om van daaruit een definitieve plek te zoeken voor zijn grote gezin, paarden en auto’s. Dat werd het landgoed Leyduin in Vogelenzang. Daar stond een met rode pannen gedekte wit gestuukte villa, in 1874 gebouwd door de Van Lenneps.

Raadslid
In Bloemendaal werd Piet Dorhout Mees vervolgens gekozen tot lid van de gemeenteraad voor de ‘lijst Laan’. Uiteindelijk heeft de familie maar achttien jaar in het huis gewoond.

Meer informatie

Op de foto: Piet Dorhout Mees met zwart racket en Dien de Blocq van Scheltinga met versierde hoed.

Aanmelden is vereist. Nadere informatie en aanmelden voor de lezing op www.gaatumee.nl

 

Menko Dijkstra

Landschap Noord-Holland

Huis Leyduin, Woestduinweg 4, 2114 BG Vogelenzang

Activiteit onder de aandacht

Soloconcert pianiste Klára Würtz

25 februari 2024

Op zondag 25 februari treedt pianiste Klára Würtz op in het Gemeentehuis van B...

Meer info